Selecteer een pagina

Zomerhuisje Wijk aan zee: Activiteiten in de buurt

ga kijken bij

De Zaanse Schans

Zaandam, 20 km van Wijk aan Zee
Openluchtmuseum

Molens op de Zaanse Schans

Als u een goede indruk wilt krijgen van het leven in de 17e en 18e eeuw in Holland, dan brengt u een bezoek aan de Zaanse Schans. In dit gebied ziet u de authentieke huisjes, molens, een tinfabriek, een kaas- en zuivelboerderij en andere ambachten. Zowel binnen als buiten ziet u de oude Zaanse stijl terug.

Molens

 In de omgeving van de Zaanse Schans werden in de 17e eeuw meer dan 600 molens geplaatst. Hiermee was het eerste industriegebied een feit. De molens werden onder meer gebruikt voor het malen van specerijen, het produceren van verf, houten planken, verf en olie. Een aantal van deze molens bestaan nog en kunt u nu bezoeken. U ziet van buiten maar ook van binnen hoe de door wind aangedreven machines werken.

 

Binnenmuseum

Bij de Zaanse Schans kunt u verschillende musea bezoeken. Zo is er de Museumwinkel: een kruidenier zoals deze er vroeger uitzag voor de grote supermarkten ontstonden. In het Bakkerijmuseum ontdekt u het oude ambacht van broodbakken en in het Honig Breethuis ziet u het huis van een 19e -eeuwse koopmansfamilie. Het Museum Zaanse Tijd toot een verzameling bijzondere klokken waarvan de meesten nog werken.

Het Zaans Museum heeft een bijzondere collectie gebruiksvoorwerpen, kleding en schilderijen uit de omgeving. U bezoekt hier ook de Verkade Experience waar u zich waant in een 20e-eeuwse chocoladefabriek. De originele machines draaien hier nog om de beste chocolade en biscuits te maken.

 

Zaanse Schans per boot

Doordat de Zaanse Schans aan de watergang de Zaan ligt, is het gebied uitermate geschikt om per boot te ontdekken. Er zijn diverse rederijen die rondleidingen over het water aanbieden. Stap op de koeienboot: die zoals de naam het al zegt, vroeger gebruikt werd om koeien mee over het water te vervoeren. De gids vertelt u onderweg de mooie verhalen over het leven van vroeger in de Zaanstreek. Ook kunt u mee met de voetveer die u naar de beide Zaanoevers brengt. Voor eigen boten zijn er diverse aanlegsteigers.

zuiderzeemuseum_entree_binnenmuseum_foto_madelondielen.jpg(mediaclass-landscape-medium.056f5eb75bd181976bbab1d3dbff417a32d1d87a)
zuiderzeemuseum_tentoonstelling_zee_vol_verhalen_foto_erik_hesmerg_44.jpg(mediaclass-carousel-large.7f85f555ed71061e3c72a59caf83779c90a6da9a)
ZOMERHUISJE? ALLEEN IN DE ZOMER?

Het hele jaar door

Dat betekent dat je altijd van harte welkom bent, ongeacht het jaargetijde, lente, zomer, herfst of winter. In de lente kun je genieten van de uitlopende natuur en de vele vogels in het duin of op het strand. De zomer vraagt om een duik in de zee, een mooie fietstocht door de omgeving of een dagtocht met naar Alkmaar, Amsterdam of Haarlem. In de herfst is het prachtig wandelen door de gekleurde bossen en duinen. En de winter? Ook dan is het bij ons goed toeven. Geniet van de witte duinen als het gesneeuwd heeft en bij voldoende vorst kun je verderop in Noord-Holland bijna overal op de schaats stappen. Na het schaatsen of je wandeling kun je lekker een warme kop chocomel drinken in ons warme zomerhuisje.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.