Selecteer een pagina

Zeepkistenrace Wijk aan Zee; Er was eens, heel lang geleden, in een klein dorpje aan de kust een oud gebruik om op een mooie vrijdagavond in de zomer, van het duin af te rollen in een zelfgebouwd karretje. Met dit gebruik werden de mannen van de jongens gescheiden. De wijze oude mannen van het dorp zorgden er voor dat alles in goede banen verliep, en zo ging het jaren goed in het kleine dorpje aan de zee… Tot 2019, toen liep alles in de soep door de corona.

Zeepers in Wijk aan Zee - Zeepkistenrace Wijk aan Zee

Pas op voor zeepers!

De wijze oude mannen van het organisatiecomité zijn inmiddels meermalen opa, maar ja iemand moet het doen, dus zijn ze weer bij elkaar gekomen om de race weer op poten te zetten voor editie 2022.

Er is bepaald dat hij dit jaar verreden wordt op vrijdagavond 1 juli 2022, aanvang 19.00 u.

De start zal weer zijn bij de strandopgang bij hotel Sonnevanck en dan , hup, zo de Zwaanstraat in en maar zien wat er van komt… Deelname is nog steeds gratis, eerste prijs € 150,00 en eeuwige roem. Leuk meegenomen met de huidige benzineprijzen, toch?

 

Zeepkistenrace Wijk aan Zee

Volgens de overlevering is de eerste zeepkistenrace in Wijk aan Zee gehouden vlak na de tweede wereldoorlog. Wie de winnaar was vermelden de archieven niet. Wel schijnt schoenmaker Frans Heine er toen al wat mee van doen te hebben gehad. In latere jaren heeft hij zijn stempel op de race gedrukt met zijn olijke commentaar. Vandaar dat de enige, flauwe, bocht in de afdaling naar hem is vernoemd.

Sinds die tijd is de race door diverse instanties georganiseerd, w.o. de plaatselijke VVV en hotel Sonnevanck. Iedere organisator deed het op zijn eigen wijze. Zo is er gestreden om afstand, later om snelheid in een afvalsysteem, daarna weer om afstand, noodgedwongen door een aanpassing van de Zwaanstraat.

De laatste jaren wordt er gereden onder de auspiciën van de stichting SAWAZ en gaat het weer om snelheid. De tijden worden nu elektronisch geklokt wat een spannend en attractief racegebeuren oplevert. Hiervan wordt door drie uiterst snedige commentatoren humorvol verslag gedaan. Een stijgend aantal deelnemers en bezoekers weet de Zwaanstraat de laatste jaren dan ook te vinden.

Zeepkistenrace Wijk aan Zee

Zeepkistenrace Wijk aan Zee: aansprakelijkheid

  1. De deelname aan de Zeepkistenrace Wijk aan Zee is geheel op eigen risico van de deelnemers.
  2. De organisatie van de Zeepkistenrace Wijk aan Zee is op geen enkele manier aansprakelijk voor eventueel geleden schade en of opgelopen letsel van deelnemers aan de race,
  3. De organisatie is eveneens niet aansprakelijk voor eventueel geleden schade en of opgelopen letsel van derden (toeschouwer), die wordt toegebracht door deelnemers of andere toeschouwers voor, tijdens en na het evenement.

Zeepkistenrace Wijk aan Zee: Veiligheid

  1. De deelnemers dienen zorg te dragen voor een zo veilig en deugdelijk mogelijke zeepkist die bestand is tegen de afdaling, het af te leggen parcours en de eventuele hindernissen.
  2. De zeepkist mag geen gevaar vormen voor de deelnemers, omstanders en toeschouwers van de race. Uitstekende voorwerpen, scherpe delen, vuurwerk etc. zijn niet toegestaan.
ZOMERHUISJE? ALLEEN IN DE ZOMER?

Het hele jaar door

Dat betekent dat je altijd van harte welkom bent, ongeacht het jaargetijde, lente, zomer, herfst of winter. In de lente kun je genieten van de uitlopende natuur en de vele vogels in het duin of op het strand. De zomer vraagt om een duik in de zee, een mooie fietstocht door de omgeving of een dagtocht met naar Alkmaar, Amsterdam of Haarlem. In de herfst is het prachtig wandelen door de gekleurde bossen en duinen. En de winter? Ook dan is het bij ons goed toeven. Geniet van de witte duinen als het gesneeuwd heeft en bij voldoende vorst kun je verderop in Noord-Holland bijna overal op de schaats stappen. Na het schaatsen of je wandeling kun je lekker een warme kop chocomel drinken in ons warme zomerhuisje.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.